1. Recept /
  2. Söndagsstek

Söndagsstek

Söndagsstek

Söndagsstek är en klassisk och älskad rätt som ofta serveras vid familjemiddagar eller speciella tillfällen. Den tillagas långsamt i ugnen för att köttet ska bli mört och saftigt, ofta tillsammans med rotfrukter som morötter, potatis och lök, vilket ger en rik och djup smak. Steken serveras vanligtvis med en härlig gräddsås, kokt potatis och kanske lingon eller gelé

Tid

120 min

Förberedelse

15 min

Antal

6

Ingredienser

Instruktioner

  • 1.

    Sätt ungen på 150 grader.

  • 2.

    Medans ugnen värms steker vi köttet i en stekpanna så vi får fin färg runt om köttet.

  • 3.

    Lägg över köttet i en gjutjärnsgryta alternativt en ugnssäker form.

  • 4.

    Grovhacka lök, vitlök och morötterna och stek dem i stekpannan du stekt köttet i

  • 5.

    När grönsakerna börjat mjukna lägger du ned dem i grytan med köttet och häll sedan på kalvfonden samt lagerblad.

  • 6.

    Sätt i en ungsäker stektermometer i köttet och sätt sedan på lock eller aluminumfolie på gryta/form

  • 7.

    Ställ in i ugnen och ta sedan ut när stektermometern visar 70 grader. Låt sedan köttet vila ca 15min innan du skär upp köttet

Tips

  • 1.

    Sila av vätskan i grytan och använd till att göra en härlig gräddsås!

Publicerat: 2024-09-11

Updaterad: 2024-09-11