Matförslag logo

Recept / Hemmagjord falafel – en smakfull och hälsosam vardagsfavorit

Hemmagjord falafel – en smakfull och hälsosam vardagsfavorit

Hemmagjord falafel – en smakfull och hälsosam vardagsfavorit

Upptäck njutningen av krispiga, smakrika och hemmagjorda falafel! Denna proteinrika och veganska delikatess är en perfekt måltid för både vardagar och festliga tillfällen. Det är lättare än du tror att förbereda denna autentiska och hälsosamma rätt, som kan anpassas efter dina egna smakpreferenser. Följ vårt enkla recept för att skapa din egen härliga falafel hemma – en garanterad succé bland familj och vänner!

2023-04-04

Tid

45 min

Förberedelse

15 min

Antal

4

Kalorier

300 kcal

Ingredienser

Instruktioner

  • 1. Skölj de blötlagda kikärterna väl och låt dem rinna av. Det är viktigt att kikärterna är helt torra innan du går vidare med receptet, så använd gärna en ren kökshandduk för att torka dem.
  • 2. Placera kikärterna i en matberedare tillsammans med hackad lök, vitlök, koriander, persilja, salt, spiskummin, korianderpulver och svartpeppar. Mixa ingredienserna tills du får en grov smet.
  • 3. Tillsätt bakpulver och kikärtsmjöl (eller vetemjöl) till smeten och blanda väl. Låt smeten vila i ca 30 minuter, så att den blir lättare att forma.
  • 4. Forma smeten till små bollar eller platta kakor med hjälp av dina händer eller två skedar. Om smeten känns för lös kan du tillsätta lite mer mjöl.
  • 5. Värm rapsoljan i en djup panna eller kastrull över medelhög värme. Friteringstemperaturen ska ligga runt 180°C. För att testa om oljan är tillräckligt varm kan du släppa ner en liten bit bröd i oljan – om det fräser och blir gyllenbrunt på ca 30 sekunder är temperaturen perfekt.
  • 6. Fritera falafelbollarna i omgångar tills de är gyllene och krispiga, ca 3-5 minuter per sida. Använd en hålslev för att vända dem och för att försiktigt ta upp dem ur oljan när de är klara. Låt falafelbollarna rinna av på hushållspapper för att bli av med överflödig olja.

Serveringsförslag:

  • 1. I pitabröd eller wrap tillsammans med grönsaker, hummus eller tahini, och en yoghurtsås (t.ex. tzatziki eller vitlökssås).