Matförslag logo
Så lyckas du med det perfekta riset varje gång

Artiklar / Så lyckas du med det perfekta riset varje gång

Så lyckas du med det perfekta riset varje gång

Att koka det perfekta riset handlar om att följa rätt teknik och förhållanden. Här är en enkel steg-för-steg-guide för att koka fluffigt och välsmakande ris:

  1. Mät upp rätt mängd ris: Använd en volymmått för att mäta upp riset. Generellt sett behöver du cirka 60-75 gram okokt ris per person.

  2. Skölj riset: Lägg riset i en finmaskig sil och skölj det under rinnande kallt vatten i några minuter för att ta bort eventuell överflödig stärkelse. Detta hjälper till att förhindra att riset klibbar ihop när det kokas.

  3. Välj rätt kastrull: Använd en kastrull med lock som är tillräckligt stor för att rymma riset när det expanderar under kokningen. En kastrull med tjock botten är att föredra för att undvika att riset bränner fast i botten.

  4. Använd rätt mängd vatten: Förhållandet mellan vatten och ris varierar beroende på risets typ och hur du föredrar risets konsistens. Generellt sett är förhållandet mellan vatten och ris 2:1 för långkornigt vitt ris (t.ex. basmati eller jasmin) och 1,5:1 för kortkornigt vitt ris (t.ex. sushi- eller risottoris). Det betyder att du använder 2 koppar vatten för varje kopp långkornigt ris och 1,5 koppar vatten för varje kopp kortkornigt ris.

  5. Koka upp vattnet: Häll vattnet i kastrullen och tillsätt en nypa salt om så önskas. Koka upp vattnet på hög värme.

  6. Tillsätt riset: När vattnet kokar, tillsätt det sköljda riset och rör om försiktigt. Lägg på locket och sänk värmen till låg, så att vattnet sjuder.

  7. Koka riset: Låt riset koka på låg värme enligt följande tider: 10-12 minuter för vitt långkornigt ris, 15-20 minuter för vitt kortkornigt ris och 40-45 minuter för fullkornsris (brunt ris). Undvik att lyfta på locket under kokningen för att behålla ånga och värme.

  8. Låt riset vila: När koktiden är över, stäng av värmen och låt riset vila i kastrullen med locket på i ytterligare 10-15 minuter. Detta tillåter riset att absorbera återstående vätska och bli helt genomkokt.

  9. Fluffa riset: Använd en gaffel för att försiktigt fluffa upp riset och separera kornen innan servering.

Följ dessa steg för att njuta av det perfekta, fluffiga och välsmakande riset varje gång du lagar det.